Actueel

 

Foto impressie van het eeuwfeest van HNW op 23 spetember 2023

Het was een geweldig feest;

100 jaar HNW!!!

  

  

Een eigen vlag voor Het Nieuwe Woonhuis en nieuwe deurmatten...

eindeloos veel lekker eten, en blije gezichten....

...toch nog mooi weer, buren ontmoeten buren...

 

... speeddaten, een meditatie workshop....

... of een ukelele workshop, bachatta dansen, leren jongleren...

... de band tot laat en een echt 100 jarige bewoner !...

..de gang naar het hoofdkwartier, Barbara leest voor....

 

  ...een rondleiding door het prachtige complex..

.. en een trotse feestcommissie.....

 

 

Beste mensen,

Het staat waarschijnlijk al in heel veel agenda’s: on

Het is bijna zover: FEEST !!

Beste mensen,

Het staat waarschijnlijk al in heel veel agenda’s: ons complex bestaat 100 jaar en dat vieren we op 23 september. De Rembrandtkade wordt afgesloten, daar en in een aantal tuinen is het feestterrein. We hopen dat het feest helemaal buiten kan plaatsvinden, als het nodig is kunnen we een paar party tenten neerzetten.

De hele middag kan je op straat sjoelen, er komt een tafel om stekjes met elkaar te ruilen en in de tuin van Carolien (RK64) is er een houtbewerkingsstand van onze oud-bewoner Niels.

Daarnaast is er een workshop programma:

 

Tijd Activiteit Locatie Workshopgever
13:00 Inloop Poort Rembrandtkade
13:30-14:30 Drankjes, taart en toespraak Poort Rembrandtkade
14:30- 15:15

 

Bachata Tuin van Goeleke RK62 Riccardo en Wictoria van Salsaventura
Rondleiding over de bouwstijl Begint bij poort RK Laura Engel
Speeddaten Tuin van Carien RK55 Carien
15:30- 16:15 Burengesprek Tuin van Douwe RK52 Douwe en Margot
Bachata Tuin van Goeleke RK62 Riccardo en Wictoria van Salsaventura
Ukelele Tuin van Willemijn AN1 De Muziekfabriek Utrecht
16:30-17:15

 

Jongleren Tuin van Carien RK55 Jopie
Ukelele Tuin van Willemijn AN1 De Muziekfabriek Utrecht
Meditatie Tuin van Goeleke RK62 Esther Claire
17:30-18:00 Band de Nastoot Op de Rembrandtkade Henk, Sjaak, Rick, Corinne en Jon
18:15-19:00 Eten Op de Rembrandtkade
19:00-19:15 Barbara leest voor Op de Rembrandtkade Barbara
19:15 Band de Nastoot Op de Rembrandtkade Henk, Sjaak, Rick, Corinne en Jon
? Afsluiting en Opruimen Op de kade en in de tuinen

 

Toelichting programma jubileumfeest Het Nieuwe Woonhuis 23-09-2023

Bachata

Beste buren, laten we samen dansen! Bachata is een vrolijke Latijns-Amerikaanse dans, verwant aan salsa. Deze workshop wordt gegeven door Riccardo en Wiktoria van Salasaventura.

Jongleren

Jongleren is een techniek gebaseerd op gooien en vangen, met iemand samen of in je eentje. Iedere donderdagavond wordt er gejongleerd in het Wilhelminapark. Wil je het ook proberen? Deze workshop gaat over de basis met 3 ballen.

Rondleiding over de bouwstijl

Ons complex bestaat 100 jaar. De architecten zijn Jan en Theo Stuivinga.  Ze ontwierpen het complex in de stijl van de Amsterdamse School. Dit is een stijl uit de periode van de moderne bouwkunst, waarin veel aandacht werd besteed aan de sociale kant van het wonen. Laura Engel vertelt hierover tijdens een rondleiding van 14:30 - 15:15

Ukelele 

Een mini-gitaartje met eindeloos veel muzikale mogelijkheden. Vandaag maak je samen met je buren de begeleiding van een bekend lied.

Burengesprek

Hoe kun je mekaar als buren, juist ook in moeilijke tijden, makkelijk vinden voor:

  • ondersteuning
  • hulp
  • 'n kletsje
  • en zo meer?

Daar willen we graag over in gesprek.

Meditatie bij Club Geluk

Ga uit je hoofd, naar je buik om de stilte op te zoeken. Dat kan met een korte meditatie en wat simpele Qigong oefeningen. Doe je mee met Esther-Clair?

Sjoelen:

De hele middag staat de sjoelbak klaar, daag je buren uit!

Stekjes ruilen:

We vergroenen niet alleen onze taluds! Heb je of zoek je leuke planten? We maken een tafel met stekjes om thuis van het feest na te genieten.

Hout-tentoonstelling:

Onze oud-bewoner Niels is houtbewerker. Kom vooral kijken naar de objecten die hij maakt!

Voorlezen:

Barbara leest gedichten voor van de dichteres Babs Gons. Dit zijn geëngageerde teksten waarin zij de wereld bevraagt en plooien in het leven laat zien.

Eten:

Houden de bewoners van Het Nieuwe Woonhuis van hartige gerechten, van salades of alleen van toetjes? We gaan het zien bij de gezamenlijke maaltijd. Verzoek: maak een lekker gerecht om samen te delen.

 

Afsluiting met band ‘De Nastoot’

De band die het feest zal opluisteren heeft zijn wortels in oostelijk Utrecht. Al eerder verzorgden we de muziek op een HNW-feest.

We spelen eigenlijk alleen Nederlandstalige nummers. Onze eerste set is een Latin-jazzy reeks van liedjes. Met veel verhalen over liefdesdrama’s en levenslot. De tweede set is meer rocky-swingend.  We hebben daarin ook een speciaal nummer over Utrecht Oost. En we eindigen meestal met Ramses’: “Laat me”. We spelen bij voorkeur op 100-jarige herdenkingen dus we hebben er veel zin in.

De band die als naam “De Nastoot” draagt bestaat uit Sjaak Luitjes (zang, accordeon en sopraansax), Rick van Rooijen (bas), Corinne Sierink (drums), Jon Spijker (tenorsaxofoon) en Henk van Woudenberg (gitaar).

 

 

 

FEEST !!

 

In 2023 bestaat het Nieuwe Woonhuis 100 jaar.
Dat willen we graag met zijn allen vieren, met een leuk programma en lekker samen eten op zaterdag 23 september.

Eerst alvast een inventarisatie van een deelname of bijdrage van jullie, de bewoners van het Nieuwe Woonhuis aan de Albert Neuhuijsstraat en de Rembrandtkade.
Het feest gaat waarschijnlijk als vanouds plaatsvinden in de gangen van de fietshokken, en daarnaast willen we kijken of bewoners van de begane grond hun tuin beschikbaar willen stellen voor programmaonderdelen. Het zou leuk zijn als bewoners zelf iets willen tonen of aanbieden in de vorm van een klein optreden, een expositie of een workshop.

In de bijlage vind je de uitnodigingsbrief voor de bewoners die je ook al in je brievenbus vond.

Vul de brief in en doe het in de brievenbus van Het Nieuwe Woonhuis op nr 59a
Of mail naar hnw100jaar@gmail.com

Vriendelijke groet,
De Feestcommissie: Jopie, Carien, Wilma en Goeleke

 

 

December 2022

FEESTCOMMISSIE

In 2023 is het 100 jaar geleden dat de eerste woning van ons complex is opgeleverd. Wat ons betreft reden voor een groot feest. Inmiddels is er een feestcommissie opgericht die het feest gaat organiseren. Zij komen op 20 december voor de eerste keer bij elkaar.

 

 

EEN WHATSAPP GROEP VOOR HNW

Al sinds augustus 2019 bestaat er een appgroep van bewoners van ons complex op de Rembrandtkade. Aanvankelijk was het bedoelt als actie-platform. Men wilde met elkaar praten over de mogelijkheid om bankjes te plaatsen voor het gebouw. Later werd het een plek om het over de renovatie te hebben. De appgroep bestaat nog steeds en voorziet in een behoefte. Er wordt veel gedeeld en betrokken. Het gaat over de weggevlogen parkiet, de verbreding van de weg door Amelisweerd, over auto-inbrekers en over slimme electrameters. Er is nu bedacht de whatsappgroep de titel ‘het nieuwe woonhuis” te geven en ook de bewoners van het complex aan de Albert Neuhuysstraat ook uit te nodigen. Daar bestaat ook een app-groep maar die is bedoeld voor de hele straat, niet alleen HNW. Dus welkom Neuhuysers!

 

OVERLEG MET DE WIJKTEAM VAN BO-EX

Iedere bewonerscommissie bij Bo-Ex heeft 2 à 3 keer per jaar overleg met Bo-Ex. Op 21 november is dit overleg geweest. Namens Bo-Ex waren Hakim Kamaludeen (woonconsulent) en Raoul Makhanlal (sociaal buurtbeheerer) aanwezig.

Wij hebben laten weten dat veel bewoners klachten hebben over het schoonmaken van de portieken, over de vele verfplekken in het portieken als gevolg van de renovatie, over de slechte zichtbaarheid van de huisnummers en over de slechte bereikbaarheid van Bo-Ex.

Klachten over het schoonmaken moeten de bewoners doorgeven aan Meerwijk.

Bo-Ex is al op de hoogte van de verfplekken in de portieken en is aan het bekijken hoe deze vlekken verwijderd kunnen worden.

Het wijkteam zal de slechte zichtbaarheid van de huisnummers nog eens intern aankaarten.

 

 

BURENDAG

Op 24 september was het burendag. Sinds 2016 wordt op de 4e zaterdag van september het ‘buren’ gevierd. Het is mogelijk om dan kleine acties te organiseren en daar wat geld voor aan te vragen. Bij ons heeft het slechts de vorm van elkaar even ontmoeten. “Een kopje koffie met wat lekkers erbij”. Door corona heeft het prille initiatief een tijd stilgelegen. Maar toch, het was er weer. Burendag.

BLOEMPERKJES

De perkjes aan de voorkant van de Rembrandtkade en de Albert Neuhuystraat staan er mooi bij. In het voorjaar van 2021 heeft de gemeente op initiatief van de bewoners perkjes aangelegd aan de voorgevel van ons complex. Zelfs nu de herfst is aangebroken fleurt het ons complex op.

 NIEUWE HUISVESTINGSVERORDENING

Met ingang van 1 januari 2022 is de Huisvestingverordening van de gemeente Utrecht gewijzigd.

Een belangrijke verandering is dat de bewoners binnen het eigen wooncomplex nu ook met voorrang kunnen doorschuiven van een kleine naar een grotere woning en van een etagewoning naar een begane grond woning. De woning moet wel passend zijn.

Ook als je een grotere sociale huurwoning verruilt voor een kleinere woning, kun je voorrang krijgen (dit is niet beperkt tot het eigen wooncomplex). Dit heet de “van Groot naar Beter”-regeling.

Meer informatie staat op website van Bo-Ex en op de website van Woningnet.

 

GROEI EN BLOEI OP DE KADE

Een groep bewoners van de Rembrandtkade en de Waldeck Pyrmontkade is op zaterdag 12 november gestart met de vergroening van onze kades. Doel is de biodiversiteit aan beide oevers van de Minstroom te vergroten: meer soorten en meer bloeiende planten, meer ruimte voor insecten en een beter bodemleven.

De begroeiing van de kades is op dit moment eenzijdig. Dezelfde soorten grassen en brandnetels voeren de boventoon. Om ideeën op te doen over het verbeteren van de biodiversiteit is er in de afgelopen maanden contact geweest met andere groepen in Utrecht die dit doen. Die fase is nog niet afgerond, er staan nog gesprekken op de rol.

Ondertussen hebben we op 26 oktober op de kade een afspraak met de gemeente gehad. De gemeente is een belangrijke speler bij het vergroenen omdat ze kennis in huis heeft om een plan te maken en bovendien budgetten ter beschikking stelt om zo’n plan uit te voeren. De eerste aanpak van de gemeente houdt in dat we de grond van de kades moeten verschralen, waardoor de brandnetels en het kleefkruid minder, en de verschillende soorten grassoorten, kruiden en bloemen juist meer kans krijgen. In het plan van de gemeente komt te staan dat de gemeente extra onderhoud zal gaan verrichten. Het gaat dan om meer maaien, frezen en snoeien. Daarna om het strooien van een kruidenmengsel. Ook de optie van een bollenpakket is er, als de grond geschikt is. De gemeente heeft de eerste kosten van dat plan al berekend en neemt contact op met de firma Agterberg. Wij zullen als bewonersgroep alles nauwlettend volgen. De mensen van de gemeente zijn bereid om het plan tzt aan ons als bewoners te komen toelichten (we schatten in dat dit na de winter wordt). We houden alle bewoners daarvan op de hoogte.

We zijn blij dat we voor de winter een start hebben kunnen maken met werkzaamheden: het weghalen van brandnetels (nu een goede periode) en wegharken van bladeren. We waren met een grote groep van bijna 20 mensen aan de slag. Voor de gemeente is het belangrijk dat in de uitvoering wordt bijgedragen door omwonenden/vrijwilligers. We hebben van andere groepen begrepen dat die inzet voor de gemeente een belangrijke factor is bij de budgettering.

 

 

 

 

 

 

Na twee uur werken een buurtmoment met koffie/thee en sinterklaaslekkers. Zondag 13 november hebben een aantal mensen nog geharkt aan de Waldeck Pyrmontkade zodat er zoveel mogelijk was gebeurd voor de gemeente de uitgeleendes schoppen/harken/handschoenen kwam terughalen en al het groenafval kwam ophalen. Het resultaat mocht er zijn. Heel veel brandnetels weg en bergen bladeren!

 

We verwachten dat het harken en het uittrekken van brandnetels vaker moet gebeuren eer we de basis van het talud onder controle hebben. Alle hulp is welkom! Als je (een keertje) wilt meehelpen heel graag. Je kunt je melden bij Len (RK62-1) of Jopie (RK 57) of stuur mailtje naar Len: hkleijburg@gmail.com

Tenslotte: heel veel dank aan iedereen die heeft geholpen!

 

 

 

 

 

De groengroep (Len, Jopie, Herco, Milee en Heleen)